BejelentésNagycserkesz Nosztalgia
Ezzel a lappal szeretném a falum távoli és közeli múltját bemutatni.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

A megyeszékhely szomszédságában fekvő, jelentős külterülettel rendelkező község korábbi múltja homályba vész. Nem lehet egyértelműen állítani, hogy állandóan lakott település lett volna, de az bizonyos, hogy 1433-tól a Báthory család birtokai közé tartozott. Az 1700-as években elnéptelenedett területre 1753-ban érkeztek szlovák telepesek, s bokortanyák létrehozásával egyedülálló településformát alakítottak ki Magyarországon. A mai község két központi tirpák bokortanya összevonásával, és az azt körülvevő 16 különálló bokortanyával együtt 1952 óta alkot önálló települést. A lakónépesség összetétele nagyot változott a II. világháború után - 1946-48 között - a csehszlovák és magyar kormány között kötött csereegyezmény alapján, amikor az itteni szlovák lakosságból több család kitelepült a csehszlovákiai lévai járásba. Helyükre az érsekújvári járásból - az ottani magyar lakosságból ugyanilyen számú családot telepítettek át.

Nagycserkeszi Szarmaták a 2. oldalon

 

Új oldallal bővült weboldalam Jánòszki András birtoka néven.

 

Új lapot szeretnék nyitni az oldalamra „A mi otthonunk címmel” erre a lapra elküldhetik akár új akár a régi fényképeiket házaikról. Továbbra is várom régi fotóikat az andras.szikszai@netra.hu email címre várom. ( Ne ezen a linken keresztül küldjék képeiket, mindenképp saját email fiókjából csatolmányként kellene küldeni. Köszönöm ). Ezek a képek mindenképp egy új lap tartalmai lesznek.

 


Gincsai József  Vasvári Pál út 98

 

 

Nemsokára érkeznek a levéltári anyagokból átnézett és lemásolt írásos dokumentumok az 1900-as évek elejéről!!!! A csoport fényképeket a jobb láthatóság érdekében az „életképek” oldalra is elhelyezem. Folyamatosan bővítem az oldalt képekkel, írásos dokumentumokkal. Ha te is szeretnél segíteni küldhetsz képeket vagy olyan anyagokat ami Nagycserkesz múltját elevenítik föl. Anyagaitokat, képeiteket erre a címre küldhetitek. andras.szikszai@netra.hu Előre is köszönöm.Keresés a honlapon
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!